ژئودزی فیزیک شاخه ای از علم ژئودزی است که به بررسی میدان ثقل و تاثیر آن در شکل زمین می پردازد. تعیین ژئوئید با استفاده از نوسانات جاذبی در قالب مساله مقادیر مرزی با مرز ثابت منجر به انتگرال هوتین می شود. کرنل این انتگرال بر خلاف کرنل استوکس خوش رفتار بوده و در فواصل نزدیک میرا می شود. با این وجود محاسبه نوسانات جاذبه در سطح زمین، نیازمند معلو بودن ارتفا ژئودتیک نقاط است. این اولاعات برای داده های جاذبی ماقبل عصر ژئودزی ماهواره ای وجود ندارد. از این رو انتگرال هوتین جز در تعیین ژئوئید بروش گراویمتری هوابرد کاربرد چندانی نداشته است.
درس نقشه برداري ئودتيك و تحليل شبكه هاي كنترل يكي از دروس بسيار مهم و اساسي در رشته مهندسي نقشه برداري بوده و آشنايي دانشجويان اين رشته با مفاهيم اوليه آن از نكات ضروري مي باشد. در این درس با مفاهیم بسیار مهمی همانند آنالیز خطا در شبکه های کنترل مسطحاتی و ارتفاعی، مفهوم بیضی خطای مطلق و نسبی، سرشکی پیشرفته در شبکه های ژئودتیکی و همچنین بررسی خطا در دستگاههای دقیق نقشه برداری آشنا میشویم. در سرفصل جدید رشته مهندسی نقشه برداری این درس با عنوان نقشه برداری ژئودتیک و عملیات با سرفصلهایی همانند خطا در زاویه یابی، خطا در طولیابی، خطا در ترازیابی و همچنین انتشار امواج الکترومغناطیس ارائه شده است. همچنین بحث در مفاهیم مرتبط با طراحی شبکه های ژئودتیکی نیز مطرح میشود.
ادامه حيات هر كشوري با توجه به توسعه و پيشرفتهاي صنعتي، اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي، ارتباط مستقيمي با گستردگي شبكه راههاي اصلي و فرعي آن كشور دارد براي رسيدن به يك تمدن پيشرفته، داشتن راههاي استاندارد بيش از پيش معلوم و آشكار است. امكان حمل و نقلهاي سريع از شهري به شهر ديگر، تسريع در حمل و نقل محصولات كشاورزي از توليد كننده به دست مصرف كننده، جابجايي مسافر با ايمني زياد و در زمان كوتاه از جمله مواردي است كه اهميت اين ارتباط را بهتر بيان ميكند. درس نقشه برداری مسیر و قوسها در راهسازی که در سرفصل جدید رشته مهندسی نقشه برداری با عنوان نقشه برداری مسیر و زیرزمینی و عملیات ارائه میشود دارای ارزش سه واحد نظری و یک واحد عملی است. دانشجویان در این درس با مفاهی مختلف قوسها در راهسای، روشهای نقشه برداری زیر زمینی و عملیات مرتبط با آن آشنا میشوند.
تعدیل(سرشکنی، اجسمنت) زماني معنای واقعی خود را پیدا می کند كه داده هاي موجود، از حداقل مقدار لازم جهت رسیدن به یک جواب منحصر بفرد تجاوز كنند(داده هاي اضافی). از آنجايي كه این داده ها معمولاً از مشاهدات (اندازه گيريها) بدست مي آيند و و بدلیل وجود منابع خطای مختلف در بدست آوردن آنها، معمولاً همه داده های اضافی بدست آمده جهت برآورد مجهولات بکار برده نمی شوند. در واقع اگر داده های بدست آمده از مشاهده یک کمیت را به دسته های مختلف تقسیم بندی نماییم، بدلیل وجود منابع خطای متفاوت در هر دسته، نتایج مختلفی برای کمیت مورد نظر حاصل خواهد شد. اهمیت شناخت منابع خطاها، رفتار خطاها و نحوه تاثیر آن بروی کمیت های مشاهده شده و نیز چگونگی از بین بردن یا به حداقل رساندن اثر خطا بر روی کمیتهای برآورد شده، ضرورت شناخت روشهای مختلف و متفاوت تعدیل(سرشکنی خطاها) را بیان می دارد.
ژئودزی هندسی شاخه ای از علم پهناور ژئودزی است که هدف آن تعیین شکل و ابعاد زمین می باشد. این شاخه از علم ژئودزی با استفاده از مفاهیم هندسی به تعیین شکل و ابعاد زمین می پردازد. رشته ژئودزی امروزه به لحاظ پیشرفت وسیع روشهای عددی و ابزار محاسباتی(كامپیوتر) به صورت یك رشته كاربردی و كارآمد در دنیا تبدیل شده دارای زمینه های وسیع و متنوع تحقیقاتی روزآمد می باشد. هدف آن به طور اعم تعیین میدان ثقل و شكل هندسی زمین می باشد. تعیین شكل هندسی زمین(شكل سطح فیزیكی زمین) با توجه به وسعت بزرگ خشکیها که شامل كویر، جنگل، باطلاق، بیابان و مناطق صعب العبورمی باشد و وسعت بزرگ دریاها كه 78% سطح زمین را تشكیل می دهد تنها با روشهای زمینی امكانپذیر نبوده از روشهای دیگری که مجهز به سیستم GPS است استفاده می گردد. هنوز شكل قسمت عمده ای از سطح زمین تعیین نشده باقی مانده است.